Sisältöjulkaisija

angle-left Biokaasun tankkausasema avataan lähiaikoina Kiteellä

Biokaasun tankkausasema avataan lähiaikoina Kiteellä

Tavoitteena on avata tankkausasema huhtikuussa. Kaasukäyttöisiä ajoneuvoja on Suomessa noin 17 000, joista henkilöautoja on reilut 15 000.

Kiteen biokaasun tankkausasema on avautumassa piakkoin. Ensimmäisen kerran BioKymppi Oy:n Wegas-asemalta kaasua auton tankkiin paineistettiin tammikuun lopulla 2023, ja siitä saakka kaasua on luovutettu henkilöautoihin koetankkausmielessä päivittäin. Tavoitteena oli avata asema kaupalliseen käyttöön maaliskuun loppuun mennessä, mutta myyntiluvan saanti on ollut kiinni merkinnöistä ja muutamasta lupadokumentista.

- Jos asemaa ei saatu auki maaliskuussa, niin eiköhän se saatane auki sitten huhtikuussa, kommentoi tilannetta BioKympin toimitusjohtaja yrittäjä Mika Juvonen.

Tankkausasema ei ole syntynyt ihan hetken mielijohteesta. Ensimmäisen kerran biokaasulaitos ja tankkausasema Kiteelle olivat maatalousyrittäjien Pekka Partasen ja Pauli Tolosen ajatuksissa jo vuonna 2002, jolloin he suunnittelivat perustettavansa kalkkunankasvattamon yhteyteen biokaasulaitoksen ja tankkausaseman.

- Vuonna 2006 Mika Juvosen kiinnostuessa toiminnasta laitoksen selvitystyö käynnistyi pikaisesti. Biokaasulaitosta päästiin rakentamaan vuonna 2009 ja toiminta käynnistyi jo seuraavana vuonna, kertoo yksi BioKympin perustajista Pekka Partanen.

Biokaasusta valmistettua sähköä on myyty myös valtakunnan sähköverkkoon

Itäsuomalaisten yksityishenkilöiden ja yritysten biojätteistä ja -lietteistä valmistettua biokaasua on hyödynnetty alusta lähtien sellaisenaan lämmön- ja sähköntuotannossa. Oman käytön lisäksi sähköä on myyty myös valtakunnan sähköverkkoon ja lämpöä Kiteen kaukolämpöverkkoon. Jätteiden arvokkaat ravinteet on kierrätetty vuorostaan lähialueen pelto- ja puutarhaviljelyyn. 

- Vasta Wegan tehtyä investointipäätös Joensuun tankkausasemasta, ja heidän kanssaan aikaansaatu kaasuntoimitussopimus avasivat mahdollisuuden toteuttaa liikennebiokaasun kokonaisinvestoinnit Kiteen biokaasulaitoksen yhteyteen, Juvonen kertoo. 

Joensuuhun biometaani toimitetaan vaihtolavakonteissa olevissa 250 bar paineisissa pulloissa, josta se kompressorien avulla siirretään ajoneuvojen tankkeihin.

- Paluukuormassa tyhjän kaasukontin kanssa tulee omissa vaihtolavakonteissa esimerkiksi Joensuun seudulta kerättyjä kotitalouksien biojätteitä, jotka kuljetaan siis Kiteelle biokaasun ja kierrätyslannoitteiden tuotantoon. Lajittelemalla biojätteet erilliskeräykseen jokaisella meillä on pienellä vaivalla mahdollisuus saada omista biojätteistä polttoainetta auton tankkiin, ja näin vahvistaa aluetaloutta sekä huoltovarmuutta, Juvonen muistuttaa. 

Paineistetun biokaasun tankkausasemia on Suomessa tällä hetkellä lähes 80 kpl. Ne keskittyvät pitkälti eteläiseen Suomeen. Joensuuhun Wegas-asema avattiin syksyllä 2022 ja sinne kaasu on toimitettu BioKymppi Oy:n Kiteen biokaasulaitokselta helmikuun 2023 alusta lähtien. Seuraavat lähimmät asemat ovat Parikkalan Särkisalmella, Kuopiossa, Haukivuorella ja Mikkelissä. Kaasukäyttöisiä ajoneuvoja on Suomessa noin 17 000, joista henkilöautoja on reilut 15 000.

Joensuun kuin myös Kiteenkin tankkausasemat tulevat toimimaan yhteisen Wegas-brändin alla.

Kuva: Biokaasun tankkausaseman toimintaa esiteltiin Kiteellä 29.maaliskuuta.

Sisältöjulkaisija

Otsikko: Yhteystiedot

    YHTEYSTIEDOT

PTV-sisältö

Sivu arviointi ja palaute