Opintovalinnat

Opintovalinnat


Lukioon lukuvuodeksi 2023 - 2024 hakevan tulee täyttää Kiteen lukion ainevalintakortti ja palauttaa se lukiolle yhteisvalinnan loppuun mennessä (osoitteella Kiteen lukio, Koulutie 3, 82500 Kitee).  

Suunnittelun perustaksi:

 

Lukion suorittamiseen vaaditaan 150 opintopistettä.  Lukiossa on pakollisia opintoja, valtakunnallisia valinnaisia opintoja ja paikallisia valinnaisia opintoja. Pakolliset opinnot on suoritettava jokaisesta aineesta. Sinun kannattaa suorittaa valtakunnalliset valinnaiset opinnot niissä aineissa, jotka aiot ottaa mukaan ylioppilastutkintoosi. 


Jos aiot opiskella lukion kolmessa vuodessa, sinun kannattaa valita ensimmäiselle ja toiselle vuodelle opintoja noin 60 opintopisteen verran ja viimeiselle vuodelle noin 30 opintopisteen verran.  Näin opintoja tulee 10-14 opintopisteen laajuudelta kullekin jaksolle.  
Joskus opiskeluaikaa on perusteltua jatkaa.  Jos teet noin 50 opintopistettä vuodessa opintoja, opiskeluaika on 3,5 vuotta.  Minimissään lukiolaisen on opiskeltava kahdeksan opintopisteen laajuudelta jokaisessa jaksossa, yhteensä vähintään 40 opintopistettä vuodessa. Silloin opiskeluaika on neljä vuotta.

 

Mitä valitsen?


Hyvä kriteeri opintojen valinnassa on oma kiinnostuksesi.  Se tuo sinulle motivaatiota ja jaksamista opiskelua kohtaan. Opintoja kannattaa kuitenkin valita ennakkoluulottomasti ja tutustua moneen eri aineeseen.
Ajankohtaisia asioita lukio-opintojen alkuvaiheessa ovat muun muassa: 

  • matematiikan oppimäärän valinta (pitkä / lyhyt)
  • vapaaehtoisen vieraan kielen valinta
  • alustava suunnitelma opintojen kestosta
  • alustava päätös siitä, mihin reaaliaineisiin keskityt
  • alustava yo-kirjoitusten suunnittelu voi alkaa jo ensimmäisen vuoden aikana 
  • mahdollista vaihto-oppilasvuotta koskeva päätös
  • alustava päätös lukiodiplomien tekemisestä: liikunta, musiikki, kuvataide
  • osallistuminen koulukohtaisiin projekteihin (esim. opintomatkat, teatteri, kansainvälisyys, urheiluvalmennus)
  • yhteistyöoppilaitosten tarjontaan tutustuminen

 

Jatko-opintojen vaikutus lukion ainevalintoihin


Kun sinulla herää kiinnostus jotakin alaa kohtaan, sinun kannattaa tutkia, mistä lukion oppiaineista kursseista ja kursseista sinulle olisi erityistä hyötyä hakiessasi alalle. Katso myös -osion linkeistä löydät hakutietoa vuodesta 2020 alkaen korkea-asteelle hakeville.

 

PTV-innehåll

Otsikko: Ajankohtaista

AJANKOHTAISTA

Otsikko: Yhteystiedot

    YHTEYSTIEDOT

Innehållspresentatör

PTV-innehåll

WIlma

Sivu arviointi ja palaute