Vinkkejä kurssivalintoihin

Lukioon hakevan tulee täyttää Kiteen lukion ainevalintakortti ja palauttaa se lukiolle yhteisvalinnan loppuun mennessä (osoitteella Kiteen lukio, Koulutie 3, 82500 Kitee).  Apunasi kurssien suunnittelussa on Kiteen lukion kurssivalintaopas

Suunnittelun perustaksi:

Lukion suorittamiseen vaaditaan 75 kurssia.  Lukiossa on pakollisia kursseja, valtakunnallisia syventäviä kursseja ja vapaavalintaisia kursseja. Pakolliset kurssit on suoritettava jokaisesta aineesta. Sinun kannattaa suorittaa valtakunnalliset syventävät kurssit niissä aineissa, jotka aiot ottaa mukaan ylioppilastutkintoosi.

Jos aiot opiskella lukion kolmessa vuodessa, sinun kannattaa valita ensimmäiselle ja toiselle vuodelle noin 30 kurssia ja viimeiselle vuodelle noin 15 kurssia.  Näin kursseja tulee 5-7 kurssia kullekin jaksolle.
Joskus opiskeluaikaa on perusteltua jatkaa.  Jos teet noin 25 kurssia vuodessa opintoja, opiskeluaika on 3,5 vuotta.  Minimissään lukiolaisen on opiskeltava neljä kurssia jokaisessa jaksossa, yhteensä vähintään 20 kurssia vuodessa. Silloin opiskeluaika on neljä vuotta.

Mitä valitsen?

Hyvä kriteeri kurssien valinnassa on oma kiinnostuksesi.  Se tuo sinulle motivaatiota ja jaksamista opiskelua kohtaan. Kursseja kannattaa kuitenkin valita ennakkoluulottomasti ja tutustua moneen eri aineeseen.
Ajankohtaisia asioita lukio-opintojen alkuvaiheessa ovat muun muassa:

• matematiikan oppimäärän valinta (pitkä / lyhyt)
  • vapaaehtoisen vieraan kielen valinta
  • alustava suunnitelma opintojen kestosta
  • alustava päätös siitä, mihin reaaliaineisiin keskityt
  • alustava yo-kirjoitusten suunnittelu voi alkaa jo ensimmäisen vuoden aikana
  • mahdollista vaihto-oppilasvuotta koskeva päätös
  • alustava päätös lukiodiplomien tekemisestä: liikunta, musiikki, kuvataide
  • osallistuminen koulukohtaisiin projekteihin (esim. opintomatkat, teatteri, kansainvälisyys, urheiluvalmennus)
  • yhteistyöoppilaitosten tarjontaan tutustuminen

Jatko-opintojen vaikutus lukion ainevalintoihin

Kun sinulla herää kiinnostus jotakin alaa kohtaan, sinun kannattaa tutkia, mistä lukion oppiaineista kursseista ja kursseista sinulle olisi erityistä hyötyä hakiessasi alalle. Katso myös -osion linkeistä löydät hakutietoa vuodesta 2020 alkaen korkea-asteelle hakeville.

PTV content

PTV content