Ylioppilastutkinto

Ylioppilastutkintoon kuuluu vähintään neljä koetta. Äidinkielessä ja kirjallisuudessa järjestettävä koe on kaikille pakollinen. Kolme muuta pakollista koetta kokelas valitsee ryhmästä, johon kuuluvat:

• toinen kotimainen kieli (keskipitkä / pitkä oppimäärä)
  • vieras kieli (lyhyt / pitkä oppimäärä)
  • matematiikka (lyhyt / pitkä oppimäärä)
  • reaaliaine

Pakollisten kokeiden lisäksi kokelas voi osallistua yhteen tai useampaan ylimääräiseen kokeeseen.
Matematiikassa ja vieraissa kielissä järjestetään vaativuudeltaan kahden eri tason mukaiset kokeet. Vähintään yhdessä pakollisessa kokeessa on suoritettava vaativampi taso.
Ylioppilastutkinnon voi suorittaa hajautetusti enintään kolmella perättäisellä tutkintokerralla. Myöhemmin ylioppilastutkintoa voi täydentää ylimääräisillä kokeilla, joista saa erillisen todistuksen.
Ylioppilastutkinto perustuu pakollisten ja valtakunnallisten syventävien kurssien oppimääriin. Osallistumisoikeus ylioppilaskirjoituksiin on opiskelijalla, joka on suorittanut kirjoitusaineessa pakolliset kurssit.

Ylioppilastutkinnon kokeet tarkastetaan alustavasti koululla, mutta lopullisesti kokeen arvostelee ylioppilastutkintolautakunta.
Pakolliset kokeet hyväksytysti suorittaneelle ja lukion päättötodistuksen (tai vastaavan todistuksen ammatillisen tutkinnon suorittamisesta) saavalle kokelaalle annetaan ylioppilastutkintotodistus.

Osoitteesta www.ylioppilastutkinto.fi löydät muun muassa kokeiden aikataulut.

PTV-innehåll

PTV-innehåll